Frederiksberg Have blev omkring år 1800 omlagt fuldstændig af kong Frederik 6, der på det tidspunkt var regent men endnu ikke konge.  Blandt andet blev Schweizerhuset bygget i 1801, samme år som den danske flåde blev delvis ødelagt af englænderne ved slaget på Rheden.

Schweizerhuset er beliggende i den vestlige ende af Frederiksberg Have, nær indgangen til haven ved Søndre Fasanvej med udsigt over søen med Schweizerøen.

FREDERIKSBERG HAVE Sweitzerhuset (1860)
Ikke postsendt
Alex Vincents. No. 13

Schweizerhuset blev bygget som et lysthus, hvor kongefamilien kunne indtage forfriskninger. Stilen har ikke meget med Schweiz at gøre, men tidens sværmeri for bjergrige områder gjorde valget af navnet oplagt.

En tragisk kærlighedshistorie

Store Bededags morgen i 1818 fandt man ligene af et kærestepar i Frederiksberg Have. De unge havde skudt sig gennem hovedet. Den tragiske begivenhed er blevet genstand for mange historier, skriverier og sågar et teaterstykke.

Et ungt kærestepar begik selvmord ved at skyde sig selv gennem hovedet. De blev fundet døde om morgenen i en grotte nær Schweizerhuset i den vestlige del af haven.

Selvmordet skabte megen røre og debat. Ikke mindst fordi ingen rigtig vidste, hvorfor de unge havde begået selvmord. De var nemlig forlovede og skulle giftes.

– Henriette Magdalene Smidt var begavet med alle de fortrin, naturen kunne skænke en pige, der var forbillede for sit køn. Hun havde en oplyst forstand, et ædelt hjerte, et skønt ansigt og en yndig figur.

Henriette var forlovet med styrmand Jacob Tolderlund. Han var af god familie. Han var ikke just opvakt, men havde dog en temmelig god forstand og et tækkeligt udseende. Men hans karakter blev beskrevet som den modsatte af Henriettes:

– Han var ofte mørk, tilbageholdende og skinsyg. Hans blik var vildt – især i den seneste tid. Og selv hans elskede tilstod, at hun ofte næsten var bange for ham.

————
Nogle mente, at den tragiske hændelse skyldtes jalousi. Henriette arbejdede hos en kendt restauratør på Frederiksberg. Han ville selv have pigen, så han bestormede hende med alle mulige forslag.

Styrmanden skulle på togt til Middelhavet. Han frygtede, at restauratøren ville få alt for let spil, når han selv var på langfart. Derfor så Henriette og Jacob ingen anden udvej end at begå selvmord sammen.

Tragedien blev også brugt til et teaterstykke, ”Pagten”, skrevet af professor Thomas Christopher Bruun. Stykket blev opført på Det Kongelige Teater. Men det blev en dundrende fiasko. ”Pagten” blev taget af plakaten efter tre forestillinger.

Indgangen til Frederiksberg Have
Postsendt 1926 fra København V til Oslo
EdFph 2900/25?